GPS pentru telefon mobil – Nokia, iPhone, Android, Blackberry  

Suntem des intrebati de solutii pentru folosirea unei navigatii GPS pe telefonul mobil. Desi am folosit pe parcursul timpului smartphone-uri Nokia, BlackBerry, iPhone sau modele cu Android, pentru orientare GPS vom utiliza mereu o navigatie dedicata – adica un GPS Auto sau un GPS Montan (pentru explorare).

Desigur ca telefoanele au devenit un fel de Swiss Army Knife, care fac de toate, si sunt functii suplimentare pe care le indeplinesc foarte bine. De exemplu, mail-ul pe telefon este foarte util oriunde ai fi. Dar navigatia GPS nu este singura functie pe care telefonul o indeplineste doar partial. Si partea foto/video este recunoscut ca este utila in caz de necesitate, dar cu siguranta iti doresti ca pozele importante ale vietii sa fie facute cu un aparat foto dedicat.

Nu vreau sa denigram complet utilitatea acestei functii. Sunt momente, in oras, cand am folosit GPS pe telefon pentru a ma orienta rapid, pentru a gasi o adresa. Iar telefonul si-a indeplinit functia GPS foarte bine. Functia A-GPS care permite pre-localizarea dupa releele de telefonie sau retelele de internet este un plus. De asemenea, disponibilitatea unei harti GPS on-line (spre exemplu Google Map) inseamna accesul la o informatie actuala si bogata in detalii suplimentare (puncte de interes).

Dezavantajele unui GPS pe telefonul mobil apar insa la utilizarea pe termen lung sau pe distante mai mari.

  • Consumul bateriei este foarte mare, intrucat la majoritatea telefoanelor care nu au harti detaliate preinstalate este pornita si localizarea GPS cat si functia de date 3G.
  • Costurile pentru traficul de date cresc.
  • Acoperirea retelei 3G nu este buna in foarte multe zone extra-urbane, deci pe sosele sau in zone rurale s-ar putea sa nu aveti acces la informatii de navigare.
  • Roaming-ul pentru date este in continuare extrem de scump, deci nu se pune problema sa plecati in vacanta cu masina in afara tarii folosind un GPS pe telefon.

Totusi, exista proprietari de telefoane mobile care isi instaleaza aplicatii GPS (legal sau nu), cu harti preinstalate ale unor zone. Ramane problema utilizarii

  • Nu toate suporturile de telefon si interfetele touchscreen permit accesarea facila a functiilor GPS, si acesta este un factor important, intrucat numarul accidentelor care au loc din cauza ca soferii erau atenti la telefonul mobil in loc sa fie atenti la drum este in continua crestere.
  • Un dezavantaj suplimentar este ca multi soferi doresc sa vorbesca la telefon in timp ce conduc. Chiar daca este vorba de un dispozitiv hands-free, este dificil sa vorbesti si telefonul sa afiseze in continuare informatiile GPS (iar traficul de date este folosit atunci pentru comunicare, nu pentru descarcarea portiunilor noi de harta).
  • Lipsesc informatiile de trafic pe telefoanele mobile – din pacate la noi in tara nu sunt disponibile, insa in restul Europei (inclusiv in Bulgaria) sunt – care ajuta navigatia GPS sa ia decizii bazate pe lucrarile sau blocajele rutiere care apar pe ruta, ocolind d.p.d.v. al distantei insa economisind timp.

CONCLUZIA noastra: desi functia GPS pe telefonul mobil este utila, nu o recomandam ca o solutie de termen lung (calatorii in tara sau in afara), ci doar pentru orientare rapida in oras. Chiar si solutiile dedicate – ex. software GPS pentru iPhone – costa aprox. 100 euro, iar pentru aceasta suma puteti deja sa achizitionati un GPS Garmin cu harta completa a Europei si cu o actualizare gratuita, sau, la un pret un pic mai mare puteti achizitiona un model GPS Auto Garmin cu actualizari gratuite nelimitate ale hartii Europei (LMT – Lifetime Maps and Traffic).

Update: Se pare ca si cei de la Garmin au o parere similara.

3 comentarii la “GPS pentru telefon mobil – Nokia, iPhone, Android, Blackberry

  1. Dupa mine navigatorul de la Google Maps este foarte bun. Fiind conectat cu Google for Business aproape tot timpul are updatate locatiile (localuri, baruri etc) si nu m-a dezamagit niciodata.

    • Aveti dreptate daca-l folositi in tara. Daca il folositi in afara tarii, lucrurile se schimba datorita costurilor mari aferente traficului de date in rooming. E adevarat ca exista mai nou posibilitatea de a salva o portiune de harta si a o utiliza offline dar facilitatile oferite sunt limitate. Deocamdata pentru utilizare in afara tarii si folosire in auto tot GPS-ul ramane mai bun. Telefonul este ok pentru utilizare in mod pieton.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>